Московските хотели-шедьоври

За да издигнат грандхотели, които заслужено да впечатлят чуждестранните делегации, съветските власти събарят цели комплекси от сгради, източват блата и строят нови мостове. Освен, че променят градския силует, новите хотели допринасят значително и за градския фолклор и скоро се превръщат в център на внимание и гореща тема за разговори.

Нвкои хотели са разположени в небостъргачи в неокласически сталинистки стил, а други са построени по оригинални проекти в сталинистки стил. Трети пък са поместени в сгради отпреди революцията, които са напълно реновирани.

1.Хотел “Москва”

Построен в края на 1930-те години на площад “Манежная” и е бил първият голям съветски хотел. Първоначалната сграда е разрушена и по-късно на нейно място е издигнато точно копие. В момента там се намира хотел Four Seasons.

Дясната страна на хотела се различава от лявата. На съветския лидер предложили два различни проекта за фасадата, разделени от една линия. Той подписал десния и тъй като никой не посмял да помоли Сталин да обясни избора си, архитектите комбинирали двата проекта в една сграда. Дясната част била по-строга, а лявата била декорирана с различни елементи. По време на реконструкцията е взето решение разликата между двете половини на дасадата да бъде запазена.

2.Хотел “Украина”

Разположен е на западния бряг на р. Москва, срещу правителствената централа. Дълго време е сред най-високите хотели в Европа. Височината му заедно с шпила е 206 метра. Днес в тази историческа сграда  се помещава хотел Radisson Royal.

Хотелът е седмият и последен от небостъргачите “Седемте сестри” в Москва. Тъй като строителството му запова едва след смъртта на Сталин, съдбата му е определена от следващия съветски лидер – никита Хрушчов. Освен с осъждането на култа към личността на Сталин, Хрушчов е известен и с иновативния си подход към недостига на жилища в СССР.

За да пресели наемателите от комуналните апартаменти, той построява пететажни жилищни блокове – т.нар. “Хрушчовки”. Според градската легенда Хрушчов казал, че СССР няма достатъчно пари, за да поддържа такъв голям хотел и наредил на строителите да превърнат лявото и дясното му крило в жилищни блокове/около 60% от стаите в хотела/. Възможно е в тази легенда да има доза истина, тъй като в лявото и дясното крило все още живеят обикновени граждани.

Друга легенда е посветена на диорамата “Москва, столица на СССР”, която е изложена на първия етаж. 300-метровият макет на руската столица е направен през 1977г., след което е изложен в Ню Йорк. Миниатюрната Москва жъне огромен успех в САЩ. Според слуховете астронавтът Нийл Армстронг моли съветското правителство да му продаде впечатляващия експонат, но получава кратък и ясен отгвоор:”Москва не е за продан”.

3.Хотел “Ленинградская”

“Ленинградская” е посторен през 1949-1952 г., недалеч от площад “Комсомолская” или “площада на трите гари”. Това е най-ниският от небостъргачите “Седемте сестри” – височината му е само 134 метра с шпила. Днес в сградата се помещава хотел Hilton Ленинградская.

Този хотел се отличава с впечатляващия си интериор, който е доста ярък за сграда от сталинистката епоха. В него има руски и руски барокови мотиви, които придават на лобито атмосфера на средновековен замък.

В интериора има и стъклен таван във венециански стил, многопластови полилеи с дължина на цял етаж и асансьор с позлатени резби и позлатени бронзови панели на тавана. Между седмия и осмия етаж дясното стълбище е украсено с най-дългия светещ гирляндов полилей в света – рекордната му дължина от 15,5 метра му отрежда място в Книгата за рекорди на Гинес.

Подножието на стълбището се пази от митични бронзови зверове, които приличат на лъвици. Според една от легендите тези статуи са донесени тук от руски войници, които ги взели от Райхстага в Берлин след Втората световна война. Персоналът дори ги нарича “трофеи”. Фоайето на хотела е отворено за посетители и обиколки с екскурзовод.

Източник: bgtourism.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Бързо търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Сема Експрес

  •   Велико Търново, ул.”Мармарлийска” 35, ет.2

  •    Тел: 0893551321

  •    Mail: info@sema-bg.com

Популярни тагове

Галерия

Свържете се с нас

© Copyright 2018 всички права запазени Сема Експрес

Translate »
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com