Warning: Creating default object from empty value in /home/semabg/public_html/travel/wp-content/themes/lovetravel/framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Защо, къде и какво – ВАЛЕНСИЯ | Екскурзии и почивки

Защо, къде и какво – ВАЛЕНСИЯ

Прекрасната Валенсия с лекота се нарежда в дългия списък от популярни испански градове, които непременно трябва да посетите!

Ето и какво е добре да знаете преди да отидете или пък да ви впечатли и накара да се вдигнете до там!

Така или иначе градът привлича милиони туристи с история, пленителни гледки и особен чар на новите и модерни сгради и съоръжения.

Градът на изкуствата и науките

А знаете ли, че Валенсия е градът на паелята?! Със сигурност първото нещо, което искате да опитате когато стъпите на испанска земя е най-яркият представител на местната кухня, а именно паелята! Жителите на Валенсия обаче ще ви разочароват, казвайки ви, че ако сте опитали ястието в град, различен от техния, значи не сте успели да се насладите на истинската паеля!

Корените на популярния деликатес идват от валенсианските земи, а местните яростно защитават традиционния й вид, отказвайки да опитат „туристическата й версия“. Това може единствено да ни подскаже, че ако искаме да усетим истинския, автентичен вкус на испанското ястие, трябва да се насочим директно към колоритната Валенсия!

Двата официални езика, говорени от местните в града са испанския и валенсиано – диалект на каталунския. Смята се, че по-голяма част от жителите говорят испански. Напътстващите табели във Валенсия обаче обикновено са изписани на местния език, с превод в малки букви на кастилски испански.

Понякога този незначителен факт създава проблеми на туристите. Ако разбирате добре испанския обаче, не се притеснявайте – разликите не са толкова големи и се срещат само в някои от думите.

Със своите над 1,5 милиона жители, градът се превръща във важен център за страната, събиращ в себе си прекрасното многообразие от впечатляващи забележителности, бляскави административни сгради и културни мероприятия!

Следващият интересен факт, украсяващ идентичността на Валенсия, е историята на местната река, превърнала се в зелен парк. Вместо вода, в „коритото“ на реката вече са разположени прекрасни зелени площи.

Някогашната река Турия била толкова пълноводна, че преливането й довежда до национална катастрофа! Бедствието бележи много от сградите, оставяйки им мръсни петна от наводнението, които могат да бъдат забелязани и до днес.

Като неизменна част от испанската култура, колоритните фестивали са отличителна черта и на Валенсия. Всяка година през март, туристи от всички краища на света се събират на голямото валенсианско събитие „Las Fallas“. Огромни, горящи кукли, многоцветни фойерверки и луди танци забавляват гостите на града. Фестивалът е едно от най-интересните ежегодни събития, случващи се във Валенсия!

Единственото място, на което можете да се насладите на уникалния вкус на орчатата е именно Валенсия! Невероятната напитка от чуфа ядки е открита преди години от местните хора и днес вече е официален член на традиционната валенсианска кухня.

Ако искате да усетите истинския вкус на приятното питие, можете да го откриете по кварталните магазинчета и заведения. Не рискувайте обаче да опитате орчата за пръв път от супермаркетите, защото местните смятат, че има огромна разлика с истинския вкус на напитката.

Търсенето на Свещеният Граал, който станал свидетел на Тайната вечеря, е заплетено в сюжета на редица холивудски продукции, но знаете ли къде се намира истинската чаша? Съдът, от който Исус отпива се пази до ден днешен в изградения за целта параклис в Катедралата във Валенсия.

Можете да сте сигурни, че всички други чаши, претендиращи за автентичност са всъщност копие на оригинала. Свещеният Граал от Валенсия е единствения съд, признат от Ватикана и предоставен на вниманието на поклонниците и туристите, пристигащи в града.

Историята на древната местност започва още от далечната 138 година пр. н. е. Римляните изграждат град, които наричат „Валентиа Едетано“, а величествените му останки до ден днешен пораждат интерес у туристите. Тъмните спомени, които помни Валенсия, за жалост включват и събития, довели до ужасяващото й сриване до основи. Едва половин век след това, територията на днешния град започва да се населява отново, а последвалите години бележат огромния възход на изумителната местност.

автор: Ива Миховска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Бързо търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Сема Експрес

  •   Велико Търново, ул.”Мармарлийска” 35, ет.2

  •    Тел: 0893551321

  •    Mail: info@sema-bg.com

Популярни тагове

Галерия

Свържете се с нас

© Copyright 2018 всички права запазени Сема Експрес

Translate »
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com