Warning: Creating default object from empty value in /home/semabg/public_html/travel/wp-content/themes/lovetravel/framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Дубровник-съвремие със средновековие и барок | Екскурзии и почивки

Дубровник-съвремие със средновековие и барок

Дубровник е град с древна история, разположен в най-южната част на Хърватия, в самия край на Дубровнишкия провлак. Градът е укрепен и в двата края на провлака са построени две пристанища.

Средиземноморският град е основан при сливането на два града – Лаус и славянското селище Дъбрава. През ХІІ век ивицата плитчини между двете части е засипана и обединява селището около новопостроения площад Страдун.

Площад Страдун

През 1929 г. когато Джордж Бърнард Шоу пристига тук за първи път, той възкликва: „Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник.“

Крепостните стени на Стария град

Ако се интересувате от култура, история или изкуства, Дубровник е един от най-красивите градове в света. Селището е разположено около Стария град, от вътрешната страна на градските стени. Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от известните крепостни стени, които са служели за защита от нападение по море. Протежението им е 20 км и на места достигат до 25 метра височина.

От крепостите, кулите и бастионите може да се насладите на изключителни гледки към покривите на къщите, морето и околностите на града.

Архитектурата на Дубровник разкрива много малко следи от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-1992 г., когато над селището са пуснати над 2 000 бомби. Единственият признак, който подсказва за това, са новоизградените покриви из целия град и вдлъбнатините от някой куршум.

Старият град е запазил своите средновековни улички. Разходката по тях открива фасади на готически, ренесансови и барокови къщи и дворци.

Известната улица Страдун

Главната улица Страдун е прочутата пешеходна улица в Дубровник. Изградена е след голямото земетресение през 1667 г. Преди това тук е имало луксозни сгради, но впоследствие те са заменени от по-фунционални постройки с подобни фасади.

Улица Страдун

Страдун разделя Дубровник на две части – на север е планината Сръд, а на юг скалистата издатина, на която преди векове била основана древноримската Рагуза.

Планина Сръд

Крепостта Минчета – символът на Дубровник

Над града се извисява кулата на крепостта Минчета, която и днес е един от символите на Дубровник. Построена е през 1319 г. и първоначално е била малка и квадратна. През 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на известния флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци.

Крепостта Минчета

Впечатляващият Францискански манастир

Друга забележителност е Францисканският манастир. Първоначално той се намирал извън градските стени, но заради заплахата от война през ХІV век монасите са принудени да изоставят обителта и да се преместят. Строителството на манастира започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти в рамките на ежегодния летен фестивал в Дубровник.

Францискански манастир

Внимание заслужава Църквата на Спасителя, построена през 1520 г. между Францисканския манастир и градските порти Пиле като благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната от разрушителното земетресение през 1667 г. и до днес съществува в оригиналния си вид.

Църквата на Спасителя

Срещу Църквата на Спасителя се намира големият фонтан на Онуфри, създаден от Онуфри делла Кава в чест на завършената водоснабдителна система на града през 1438 г.

Фонтанът на Онуфри

Перлата на Адриатика има близо 20 километрова брегова ивица, разчленена на много заливчета и курортни селища.

Градът е изпълнен с хора през цялата година. Чистите плажове и кристалните изумрудени води привличат посетителите с чара си.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Източник: БЛОГ Rual Travel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Бързо търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Сема Експрес

  •   Велико Търново, ул.”Мармарлийска” 35, ет.2

  •    Тел: 0893551321

  •    Mail: info@sema-bg.com

Популярни тагове

Галерия

Свържете се с нас

© Copyright 2018 всички права запазени Сема Експрес

Translate »
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com